Strategickým partnerom VOP Trenčín bude firma MSM Martin

22.11.2013 Trenčín

Bratislava 22. novembra (TASR) – Do Vojenského opravárenského podniku (VOP) Trenčín vstúpi od nového roka ako strategický partner firma MSM Martin. Ministerstvo ju vybralo z dvoch uchádzačov. Uvedená spoločnosť už začiatkom tohto roka vstúpila ako strategický partner aj do VOP Nováky.

"Ukázalo sa aj pri tomto tendri, že cesta, ktorú sme nastúpili, je absolútne správna. Dúfam, že do konca decembra sa ukončia všetky rokovania. Prebieha odovzdávanie, debata so zamestnancami, prechod zamestnancov a som presvedčený, že tak, ako sme sľúbili, od 1. januára 2014 VOP Trenčín bude v rukách nového strategického partnera," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister obrany Martin Glváč. Firma zaplatí za 20 rokov za prenájom podniku sumu 7,56 milióna eur a na obdobie piatich rokov bude garantovať 288 pracovných miest. V súčasnosti pracuje v podniku 322 zamestnancov. Ako informoval minister, o prechod zatiaľ prejavilo záujem 260 zamestnancov. Za hmotný investičný majetok zaplatí MSM Martin 15.000 eur.

VOP Trenčín bol už dlhšie obdobie závislý od zákaziek z rezortu obrany. "Dlhodobo sme do tohto podniku dávali zákazkové krytie vždy viac ako 10 miliónov eur," povedal Glváč. Zdôraznil, že vlastnícke práva zostanú zachované. "To znamená, majetok štátu ostane majetkom štátu a ide o prenájom na 20 rokov," dodal šéf rezortu obrany.

Ministerstvo v záujme zabezpečenia transparentnosti prizvalo na otváranie obálok s cenovými ponukami aj poslancov NR SR z brannobezpečnostného výboru. Ako uviedol Glváč, nikto neprišiel.

Podnik odštartoval proces výberu strategického partnera prostredníctvom verejného ponukového konania na konci júla tohto roka. Kritériami, ktoré komisia pri vyhodnocovaní ponúk posudzovala, boli výška nájomného (50 %), kúpna cena za predávaný obežný majetok (10 %) a počet pracovných miest, ktoré sa záujemca zaviaže zachovať na obdobie 5 rokov (40 %).

VOP Trenčín sa zameriava predovšetkým na opravu kolesovej techniky, výrobu podvozkov pre autobusy a základy pre kontajnery pre poľné nemocnice. Do konca roka sú pre podnik zabezpečené zákazky z rezortu obrany.
 

Vyberte región